Przejdź do głównej zawartości

SZAMPAŃSKIE BABECZKI Z LUSETTE W WAFLU

Jest karnawał, jest zabawa. Nie wyobrażam sobie zakończenia karnawału bez dobrego szampana i odrobiny słodyczy.


Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda?

Składniki:

12 wafelków do lodów





CIASTO:
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g cukru 
120 g miękkiego masła,
3 białka,
120 ml szampana
1 wafelek LUSETTE czekoladowy

KREM:
1 śmietanka 36%
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
1 łyżeczka cukru pudru

DEKORACJA:
wafelek LUSETTE zekoladowy


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą.

Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy naprzemiennie szampana i suche składniki.

Wafelek siekamy i dodajemy go do ciasta i mieszamy do połączenia się składników.




Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy go do masy i mieszamy delikatnie aby białko połączyło się z ciastem.

Napełniamy wafelki do lodów ciastem na 2/3 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na sztywno. Dodajemy posiekanego wafelka do bitej śmietany. Krem przekładamy na wystudzone babeczki. Przyozdabiamy babeczki pokrojonym wafelkiem lusette 




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Lusette inspiruje. Więcej na temat wafelków znajdziecie na stronie Lusette


Komentarze

  1. O rany jak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie :) Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda koniecznie muszę wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny deser dla zakochanych na walentynki.Wyglada naprawdę smacznie i kuszącooo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędnie wygląda i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na karnawał, wygladają pysznie. Sama muszę spróbować takie przygotować. PS> Piekne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj aż się obśliniłam, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.