Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z KREWETEK I SOKIEM POMARAŃCZOWYM


Co powiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :)


Składniki:
100 g mrożonych krewetek koktajlowych
szczypta imbiru
1 ząbek czosnku
pół małej papryczki chilli

300 g ziemniaków
300 g marchewki1 łyżka oliwy
500 ml bulionu
100 ml mleczka kokosowego
60 ml soku z pomarańczy HORTEX
trochę soku z limonki
pieprz, sól







Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na rozgrzaną oliwę dodajemy przyprawy (imbir i czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut.
Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy i podgrzewamy do wymieszania się smaków. Dodajemy krewetki i chwilę gotujemy. Na wierzchu posypujemy pieprzem.






Mój dzień z Hortex

Komentarze

  1. wyglada smakowicie, bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…