Przejdź do głównej zawartości

ZUPA KREM Z KREWETEK I SOKIEM POMARAŃCZOWYM


Co powiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :)


Składniki:
100 g mrożonych krewetek koktajlowych
szczypta imbiru
1 ząbek czosnku
pół małej papryczki chilli

300 g ziemniaków
300 g marchewki1 łyżka oliwy
500 ml bulionu
100 ml mleczka kokosowego
60 ml soku z pomarańczy HORTEX
trochę soku z limonki
pieprz, sól







Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na rozgrzaną oliwę dodajemy przyprawy (imbir i czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut.
Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy i podgrzewamy do wymieszania się smaków. Dodajemy krewetki i chwilę gotujemy. Na wierzchu posypujemy pieprzem.






Mój dzień z Hortex

Komentarze

  1. wyglada smakowicie, bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.