Przejdź do głównej zawartości

APETYCZNA ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MAKIEM

Każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Mąż uwielbia kalafiora a ja... makowiec bez rodzynek. Przygotowałam więc coś co łączy nasz smakowe podniebienia... to zupa krem z kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA







Składniki:
1 kalafior
3/4 szklanka mleka
2 łyżki sera APETINA NATURALNY
3 szklanki bulionu
2-3 łyżki chrzanu






3 łyżki maku
2 łyżeczki soku z cytryny
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej rzepakowy










Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w drobne różyczki kalafiora wraz z chrzanem i gałką muszkatołową. Następnie zalewamy kalafior bulionem i gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ser APETINA wraz z mlekiem i zagotowujemy zupę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.
Blendujemy.

Na koniec dodajemy mak i mieszamy wszystko.
Podajemy z grzankami.



Codziennie baw się smakiem!

Komentarze

  1. mmm wygląda smakowicie <3 koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej kalafiorowej jeszcze nie jadłam, lecę do sklepu po składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujące połączenie, jestem ciekawa jego smaku. Uwielbiam kalafior w każdej postaci, więc myślę, że to może być to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…