Przejdź do głównej zawartości

CRUMBLE W SŁOIKU

Czekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto...


Czego potrzebujemy:

Składniki:
1 pomarańcza
3 garści malin
1 łyżka rodzynek
30 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast
skórka z cytryny
sok z cytryny

KRUSZONKA:
1 szklanka płatków śniadaniowych
1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową
1/3 szkl.
cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła

Pomarańczę obieram. Owoce kroje na grubsze kawałki. Dodaje rodzynki, sok z cytryny, skórkę cytrynową mieszam. Dodaje budyń i skrobię ziemniaczaną. Mieszam.
Owoce wkładam do słoików.

W misce mieszam płatki (pokruszone), mąki i cukier. Mieszam i dodaje cynamon. Rozpuszczam masło i dodaje suche składniki. Mieszam aż zaczną się lepić.

Kruszonkę dodaje na owoce. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st przez ok 60 minut.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…