Przejdź do głównej zawartości

CRUMBLE W SŁOIKU

Czekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto...


Czego potrzebujemy:

Składniki:
1 pomarańcza
3 garści malin
1 łyżka rodzynek
30 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast
skórka z cytryny
sok z cytryny

KRUSZONKA:
1 szklanka płatków śniadaniowych
1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową
1/3 szkl.
cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła

Pomarańczę obieram. Owoce kroje na grubsze kawałki. Dodaje rodzynki, sok z cytryny, skórkę cytrynową mieszam. Dodaje budyń i skrobię ziemniaczaną. Mieszam.
Owoce wkładam do słoików.

W misce mieszam płatki (pokruszone), mąki i cukier. Mieszam i dodaje cynamon. Rozpuszczam masło i dodaje suche składniki. Mieszam aż zaczną się lepić.

Kruszonkę dodaje na owoce. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st przez ok 60 minut.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.