Przejdź do głównej zawartości

JAJKA FASZEROWANE SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

Zbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :)

Składniki

  • szczypiorek 1
  • olej rzepakowy
  • pieczarki 8
  • cebula biała 1
  • majonez 4 łyżki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • czarne oliwki
  • jaja na twardo 6 
    Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich posiekany szczypior, pokrojone na drobno pieczarki podsmażone, oliwki i cebulę. przyprawiamy i dodajemy majonez. na wierzchu obsypujemy bułką tartą i podsmażamy górę jajek na oleju rzepakowym
    Gotowe.
    Łatwe,prawda? 
3 powody dla których w mojej kuchni nie zabraknie oleju rzepakowego to:
+ jest idealny do smażenia, pieczenia i do sałatek
+ jest zdrowszy niź olej słonecznikowy a smakuje tak samo lub nawet bardziej
+ na naszej szerokości jest lepszy niz oliwa z oliwek

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.