Przejdź do głównej zawartości

LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe?

1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem

Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.


Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.


Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem


Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się. 


Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem 


Podajemy od razu po przygotowaniu



                     'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.