Przejdź do głównej zawartości

LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe?

1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem

Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.


Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.


Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem


Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się. 


Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem 


Podajemy od razu po przygotowaniu



                     'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…