Przejdź do głównej zawartości

SERNICZKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ PIECZONE W JABŁKACH




Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię.
Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :)

Składniki:
6 jabłek
garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników
4 serki kanapkowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy

żurawina suszona
cukier puder


Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.

Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń do kremów i ciast WINIARY i dokładnie mieszamy.

Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.

Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.

Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem.

 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

  1. Ładnie się presentują. Szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…