Przejdź do głównej zawartości

SERNICZKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ PIECZONE W JABŁKACH




Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię.
Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :)

Składniki:
6 jabłek
garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników
4 serki kanapkowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy

żurawina suszona
cukier puder


Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.

Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń do kremów i ciast WINIARY i dokładnie mieszamy.

Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.

Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.

Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem.

 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

  1. Ładnie się presentują. Szkoda że nie ma zdjęcia w przekroju.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.