Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania.

Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem

Składniki:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła schłodzonego
2 żółtka
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody

FARSZ:
4 cebule czerwone
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
biała kiełbasa
ok 3 jajek ugotowanych na twardo
400 ml żurku
1 łyzka chrzanu
300 ml śmietany
3 jajka
majeranek

Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok.

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki.

Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę  nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki.

Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy na sam spód cebulę. Zalewamy cebulę żurkiem. Dodajemy jajka i kiełbasę

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut..

Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania
* olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego
* olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie
* olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…