Przejdź do głównej zawartości

CHLEB Z PŁATKAMI ŚNIADANIOWYMI

Pieczecie chleby? My rzadko ale czasami się zdarza. Ja mimo, że mniej zdrowe preferuje białe, a mąż ciemne :)

Dzisiaj przedstawiam Wam pieczywo z dodatkiem płatków śniadaniowych

500 g mąki razowej chlebowej
450 ml letniej wody
50 g ś


wieżych drożdży
1 garść pestek słonecznika
1 garść ziaren dyni
1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 szklanka płatków śniadaniowych
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ziarna słonecznika dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness.
Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut.
Po tym czasie przelewamy ciasto do keksówki natłuszczonej masłem. Zostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut aż urośnie i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.