Przejdź do głównej zawartości

LODY JARMUŻOWE

Za oknem mało wiosenna pogoda ale ja zapraszam Was na lody jarmużowe.

Jarmuż był doceniany na świecie już od starożytności jednak w Polsce dopiero niedawno staje się popularny.

Jarmuż ma właściwości antynowotworowe, a także wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż wytwarza witaminę A dzięki obecności BETA KAROTENU a ona wpływa pozytywnie na nasze oczy.

Składniki:
250 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
100 g cukru
30 g jarmużu
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Misę do lodów k w którym będziemy robili lody wkładamy do zamrażalki na 24 godziny.

Jarmuż blendujemy razem z cukrem. Do miski wkładamy zimny serek mascarpone a także jogurt grecki i ubijamy przez ok 4 minuty. Dodajemy cukier z jarmużem oraz startą czekoladę i dokładnie mieszamy.

Wkładamy masę do misy i kręcimy lody przez 30 minut. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 6-7 godzin.

Po tym czasie możemy zajadać się pysznymi lodami

Dużo przepisów na lody znajdziecie w książce uczestniczki programu MasterChef



LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Komentarze

  1. Uwielbiam jarmuż, nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić z nim lody. Jak tylko będą cieplejsze dni to wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nigdy nie spodziewałaby się, że i z jarmużu można stworzyć lody! Ciekawa jestem ich smaku, bo jeśli są z mascarpone to pewnie będą pycha. Wypróbuję! :)

    aleksandrakaliszan.com/pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się takie alternatywne lody :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.