Przejdź do głównej zawartości

LODY JARMUŻOWE

Za oknem mało wiosenna pogoda ale ja zapraszam Was na lody jarmużowe.

Jarmuż był doceniany na świecie już od starożytności jednak w Polsce dopiero niedawno staje się popularny.

Jarmuż ma właściwości antynowotworowe, a także wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż wytwarza witaminę A dzięki obecności BETA KAROTENU a ona wpływa pozytywnie na nasze oczy.

Składniki:
250 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
100 g cukru
30 g jarmużu
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Misę do lodów k w którym będziemy robili lody wkładamy do zamrażalki na 24 godziny.

Jarmuż blendujemy razem z cukrem. Do miski wkładamy zimny serek mascarpone a także jogurt grecki i ubijamy przez ok 4 minuty. Dodajemy cukier z jarmużem oraz startą czekoladę i dokładnie mieszamy.

Wkładamy masę do misy i kręcimy lody przez 30 minut. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 6-7 godzin.

Po tym czasie możemy zajadać się pysznymi lodami

Dużo przepisów na lody znajdziecie w książce uczestniczki programu MasterChef



LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Komentarze

  1. Uwielbiam jarmuż, nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić z nim lody. Jak tylko będą cieplejsze dni to wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nigdy nie spodziewałaby się, że i z jarmużu można stworzyć lody! Ciekawa jestem ich smaku, bo jeśli są z mascarpone to pewnie będą pycha. Wypróbuję! :)

    aleksandrakaliszan.com/pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się takie alternatywne lody :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…