Przejdź do głównej zawartości

LODY Z OLIWY Z OLIWEK

Dziś Wielkanoc i każdy chodzi ze święconką do kościoła, ale po świętach warto pokusić się na zrobienie lodów na bazie oliwy z oliwek.

Takie lody może zrobić każdy ponieważ nie potrzebujemy do nich maszynki do lodów.

200 ml oliwy z oliwek (EXTRA VIRGIN)
100 g cukru pudru
400 ml mleka
szczypta soli
600 ml śmietanki kremówki





Mleko podgrzewamy z sola i cukrem pudrem do momentu połączenia się soli i cukru.  Ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Dodajemy oliwę z oliwek i śmietankę. Mieszamy i wkładamy do zamrażalki.

Co pół godziny mieszamy lody aby po ok 5-6 godzinach powstały puszyste lody.

Zapraszam do zakupu książki gdzie znajdziecie wiele lodowych inspiracji:
Nowa ksiązka uczestniczki Masterchefa


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO! 

Komentarze

  1. O jaki świetny pomysł!
    Nigdy się nigdzie z lodami oliwkowymi nie spotkałam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z tego przepisu ;) wygląda na prawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie i smacznie wyglądają te lody na zdjęciach, a jako, że sposób przyrządzenia nie jest taki trudny, jakby mi się mogło wydawać, więc może odważę się i sama je zrobię w niedalekiej przyszłości. Miłego dnia i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, jeszcze nie słyszałam o lodach z oliwy z oliwek :).


    http://oczamiwyoobrazni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega pomysł! Teraz będę miała dużo czasu, to z chęcią wyprobuję ten przepis. :)
    julia-skorupka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie slyszalam o lodach oliwnych. http://recenzje-kosmetyczneuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo jestem ciekawa, jak takie lody mogą smakować...? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.