Przejdź do głównej zawartości

LODY Z OLIWY Z OLIWEK

Dziś Wielkanoc i każdy chodzi ze święconką do kościoła, ale po świętach warto pokusić się na zrobienie lodów na bazie oliwy z oliwek.

Takie lody może zrobić każdy ponieważ nie potrzebujemy do nich maszynki do lodów.

200 ml oliwy z oliwek (EXTRA VIRGIN)
100 g cukru pudru
400 ml mleka
szczypta soli
600 ml śmietanki kremówki





Mleko podgrzewamy z sola i cukrem pudrem do momentu połączenia się soli i cukru.  Ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Dodajemy oliwę z oliwek i śmietankę. Mieszamy i wkładamy do zamrażalki.

Co pół godziny mieszamy lody aby po ok 5-6 godzinach powstały puszyste lody.

Zapraszam do zakupu książki gdzie znajdziecie wiele lodowych inspiracji:
Nowa ksiązka uczestniczki Masterchefa


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO! 

Komentarze

  1. O jaki świetny pomysł!
    Nigdy się nigdzie z lodami oliwkowymi nie spotkałam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z tego przepisu ;) wygląda na prawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie i smacznie wyglądają te lody na zdjęciach, a jako, że sposób przyrządzenia nie jest taki trudny, jakby mi się mogło wydawać, więc może odważę się i sama je zrobię w niedalekiej przyszłości. Miłego dnia i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, jeszcze nie słyszałam o lodach z oliwy z oliwek :).


    http://oczamiwyoobrazni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega pomysł! Teraz będę miała dużo czasu, to z chęcią wyprobuję ten przepis. :)
    julia-skorupka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie slyszalam o lodach oliwnych. http://recenzje-kosmetyczneuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo jestem ciekawa, jak takie lody mogą smakować...? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…