Przejdź do głównej zawartości

GRILLOWANA PIZZA Z KASZANKĄ, JABŁKIEM I ZIEMNIAKAMI

U nas sezon grillowy rozpoczęty. Jak co roku starałam się zaskoczyć moich przyjaciół i rodzinę. Przygotowaliśmy więc wspólnie... a nawet można powiedzieć ugrillowaliśmy pizze... i to nie byle jaką bo taką polską... z kaszanką, jabłkiem i... ziemniakami.

Do pizzy użyliśmy nowego sosu zimnego WINIARY dzięki czemu nasza pizza była idealnie doprawiona i ziołowa.

Powiem Wam jedno. Palce lizać.

Składniki:
CIASTO:
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
1 łyzka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki płatków ryżowych
1 łyżeczka soli
DODATKI DO PIZZY:
1-2 cebule
5 ugotowanych ziemniaków
3 łyżki sosu ziołowego WINIARY
2 jabłka
30 dag kaszanki
oliwa
bazylia
matka pietruszki




Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie ugniatamy ciasto do powstania jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na kamień do pizzy. Pieczemy ok 15 minut pod zamkniętym grillem.

Na podgrillowany spód dodajemy sos ziołowy WINIARY a na to pokrojone w plastry ziemniaki, jabłka i pogniecioną widelcem kaszankę.. Przyprawiamy. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Grillujemy jeszcze ok 10 minut. Jeżeli pizza będzie surowa to grillujemy do momenty uzyskania złocistego koloru.
Podajemy ze szczypiorkiem lub pietruszką oraz sosem ziołowym WINIARY.


'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'



Komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Jadłam kaszankę w pierogach, ale na pizzy jeszcze nigdy. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne dodatki i doskonały pomysł na całą pizzę, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i na pewno smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.