Przejdź do głównej zawartości

LODY TYMIANKOWE Z MIODEM

Pogoda nas nie rozpieszcza jednak u nas lody je się już od kilku tygodni.

Lody to najmniej kaloryczny deser. Dodatkowo pełnią ważną rolę ponieważ:
  • wapń buduje kości, żelazo koi nerwy a białko wraz z węglowodanami dodaje nam energii.
  • poprawiają koncentrację dzięki zawartości cukru
  • wspomagają układ nerwowy dzięki witaminie B
  • działają łagodząco przy opuchliznach
 A teraz zabieramy się do robienia naszych lodów

Składniki:
ćwierć szklanki mleka
szczypta soli
1/2 szklanki  cukru
6 łyżek miodu
1 jajko

2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szczypty tymianku
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ćwierć szklanki wody zagotowujemy z cukrem i miodem. Jak cukier się rozpuści odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Dodajemy 1 szklankę śmietanki i ubijamy ok 5 minut. Dodajemy pozostałą śmietankę, jogurt grecki i ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy tymianek, ekstrakt waniliowy oraz sól. Mieszamy. wkładamy do zamrażalki do momentu powstania lodów. Co jakiś czas mieszamy masę aby powstała masa lodowa.

Podajemy z czekoladą lub owocami



Komentarze

  1. Mega 😊 trzeba kiedys zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zjawiskowo...aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…