Przejdź do głównej zawartości

IMIENINOWY TORCIK PIETRUSZKOWY Z MORELAMI

Trwa właśnie kampania Uczymy się słodzić, która ma na celu uświadomienie społeczeństwu, że cukier jest potrzebny naszemu organizmowi. Podczas kampanii nauczymy się jak słodzić, aby było zdrowo.

Cukier jest dobry jeżeli używamy go z głową. Ważna jest również aktywność fizyczna.


Ja przygotowałam dziś dla Was wyjątkowy imieninowy torcik  pietruszkowy

Czego potrzebujemy:
3 jajka
5 łyżek oleju kokosowego
3/4 szklanki CUKIER POLSKI
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
2 korzenie pietruszki
1/2 łyżeczki cukru waniliowego.

Krem:
800 g serka typu greckiego
1/4 szklanki cukru pudru CUKIER POLSKI
1 łyżka żelatyny

morele do dekoracji

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Durszlak wykładamy ręcznikiem papierowym i przelewamy jogurt. Wstawiamy do lodówki na 2godziny. Durszlak ustawiamy na misce. Po kilku godzinach serwatka oddzieli się i powstanie gęsty jogurt.

Jogurt przekładamy do miski i ubijamy. Na ostatnią minutę dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy.

Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również brzegi ciasta.

Morele kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu tortu.




Cukier z głową

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

TESTOWANIE PAROWNICY DO UBRAŃ STEAM&GO PHILIPS

Dzięki uprzejmości Philips miałam okazję przetestować nowość: parownicę do ubrań steam&go. Na samym początku podchodziłam do tego z dystansem bo czy na pewno coś co nie jest żelazkiem wyprasuje mi zagniecenia, a do tego bez obaw mogę prasować nawet delikatne materiały?

Akurat byłam przed podróżą do Chin jak dostałam paczkę do domu. Pomyślałam, że wezmę steam&go ze sobą w podróż. Nie zajmuje wiele miejsca więc o nadbagaż nie muszę się martwić. Dobry plus na początek, pomyślałam. A jak uda mi się mieć w czasie podróży ładnie wyprostowane ubrania - to kupuje to całą sobą :)

Wg firmy steam&go:
Automatyczny ciągły strumień pary dzięki pompce elektrycznejKrótki czas nagrzewaniaSzczotka zapewnia gładkie prasowanieErgonomiczna budowa umożliwia ręczną obsługęNie trzeba korzystać z deski do prasowaniaOdłączany zbiorniczek wody ułatwia napełnianieBezpieczeństwo dla delikatnych tkanin, takich jak jedwabSpecjalna torba ułatwia przechowywanie Na początek postanowiłam zaryzykować i wyprób…