Przejdź do głównej zawartości

LODY Z MASŁA PALONEGO

Ostatnio u mnie bardzo lodowo :) Zapraszam Was na kolejny letni przepis


masło palone
1 kostka masła

lody
1,5 szkl. śmietanki 30%
2,5 szkl. mleka
100 g cukru
100 g masła palonego
5 żółtek.

Przygotowujemy masło palone.
Kostkę masła


Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło aż uzyska złoty kolor. (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to przelewamy do zimnego naczynia.

Śmietankę i mleko podgrzewamy do zagotowania. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką. Dodajemy masło palone i gotujmy aż zgęstnieje. (Nie możemy doprowadzić do wrzenia bo zetną nam się żółtka).

Lekko gęsta masę schładzamy. Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez ok 4-5 godzin. Co ok godzinę mieszamy nasze lody aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

Komentarze

  1. Wygladaja pysznie, musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, ciekawy przepis. Tylko skąd wziąć masło palone?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest jak zrobić masło palone :)

      Usuń
    2. Ahaa, ok :) A myślałam, że gdzieś to masło się kupuje :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…