Przejdź do głównej zawartości

TARTALETKI TRUSKAWKOWO-LIMONKOWE

Mamy sezon na truskawki więc w kuchni u nas czerwono.

Zapraszam Was na pyszne, łatwe tartaletki truskawkowe w nutą limonki

"Limonka ma więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto w jej składzie znajdziemy witamy z grupy B oraz witaminę A. Składa się ona również z minerałów, głównie miedź, żelazo, potas, wapń, fosfor. Jednakże to nie minerały tworzą jej właściwości, lecz duża zawartość witaminy C i bioflawonoidów, które wykazują silne działania oczyszczające, rozkurczowe oraz przeciwzapalne"

"Pachnące, słodkie, bogate w cenne mikroelementy, na wiele przeróżnych sposobów wykorzystywane w kuchni - truskawki. W smakowych rankingach Polaków owoce te zajmują drugie, po jabłkach, miejsce. I w przeciwieństwie do jabłek nie są symbolem raju utraconego, a uczucia najbardziej charakterystycznego dla ludzkości – miłości."

Kampania "Uczymy jak słodzić" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaka jest jego rola w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy, które narosły wokół tego tematu. Cukier przez lata stał się synonimem wszystkiego co niezdrowe i szkodliwe w naszej codziennej diecie. Dlatego stawiamy sobie za cel uzmysłowić sceptykom, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowego i zbilansowanego menu, a "bycie fit" nie musi wiązać się z wyrzeczeniami i całkowitą rezygnacją ze słodkich przyjemności.
Cukier to nie szkodliwe gazowane napoje i niezdrowe przekąski, ale przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania oraz smak, który jako jedyny znany jest nam od urodzenia

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html
Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html
Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html
 Składniki
250 g herbatników
80 g roztopionego masła

500 g twarogu do sernika
125 ml śmietany kwaśnej 18%
2/3 szklanki cukru Sweet Family
2 jajka
3 łyżki soku z limonki
skórka z 1 limonki
3 łyżki mąki pszennej
350 g truskawek
cukier puder Sweet Family


Masło roztapiamy. dodajemy pokruszone na piasek herbatniki. Wszystko razem mieszamy do powstania tzw mokrego piasku.

Foremki do tartaletek wykładamy masą ciasteczkową (spód i brzegi). Podpiekamy ok 10 minut.



Wszystkie składniki (poza owocami i cukrem pudrem) ubijamy do połączenia się składników.
Truskawki kroimy w kostkę i 3/4 truskawek dodajemy do masy. Mieszamy.

Masę serową wykładamy na podpieczone tartaletki i pieczemy ok 45 minut w temp. 160 st.


Kiedy tartaletki ostygną na wierzchu układamy truskawki i posypujemy cukrem pudrem. 



Zapraszam na stronę Uczymy się słodzić gdzie dowiesz się jak słodzić z głową

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.