Przejdź do głównej zawartości

CHŁODNIK JAGODOWY Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI


Dzisiaj kolejny pomysł na chłodnik jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno

Czego potrzebujemy:
1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY
300 ml wody
100 ml serka mascarpone
150 ml jogurtu naturalnego
250 ml mleka
bazylia
skórka pomarańczowa
1 anyż
5 goździków
cynamon
1/2 łyżeczki octu balsamicznego

 Owoce do podania
wiórki kokosa

Wodę zaparzamy z anyżem, goździkami, skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie.



Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy.
Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi


'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam owocowego :) Kusi!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.