Przejdź do głównej zawartości

DOMOWE LODY WIŚNIOWE Z CHŁODNIKA

Lody, lody dla ochłody. Kolejny przepis na lody. Tym razem wykorzystałam chłodnik WINIARY o smaku wiśniowym

Składniki:
1 op. chłodnika wiśniowego WINIARY
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
6 żółtek
2 szklanki śmietany kremówki
starta gorzka czekolada

Chłodnik WINIARY rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.


Żółtka ubijamy a następnie dodajemy naszą masę chłodnikową. Podgrzewamy delikatnie aż do zgęstnienia masy.

Odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.


Wymieszaną masę wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin. Co godzinę mieszamy masę aby nie powstał lód.

Lody podajemy ze startą gorzką czekoladą.


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…