Przejdź do głównej zawartości

JOGURTOWE CHŁODNICZKI Z KRAKUSA

Dostałam od durszlak.pl i firmy Krakus zadanie aby przygotować chłodnik na bazie Barszczu Czerwonego Krakus.

Przygotowałam więc chłodnik jako mini ciasto które smakuje jak sernik ale jest na bazie jogurtu greckiego :)

Składniki:
300 ml barszczu czerwonego Krakus
200 g twarożku koziego
120 g jogurtu greckiego
200 g śmietany 12%
pęczek koperku
1 ogórek
2 łyżki żelatyny
1 op. chleba pumpernikiel

2 jajka do dekoracji
sól
pieprz
sok z cytryny


Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano-serowo-jogurtowej i mieszamy.
Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na
ok. 4-5 godzin.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


#krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…