Przejdź do głównej zawartości

LODY Z SERA ŻÓŁTEGO Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Od firmy Mońki dostałam paczkę ich produktów. W paczce niespodziance znalazły się sery topione jak i żółte. Dodatkowo zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie aby na bazie sera przygotować danie.

Myślałam o zupie serowej ale byłoby to zbyt banalne. Kotlety z serem też nie są jakieś WOW. Pokusiłam się więc o przygotowanie na bazie sera gouda lodów wytrawnych. Podałam je z pokruszonymi orzechami i suszonymi pomidorami. Danie jest dość proste do zrobienia i każdy sobie poradzi.

Firma Mońki od 40 lat kieruje się zasadą, że wszystkie produkty są produkowane z poszanowaniem przyrody. To firma dostosowuje się do przyrody a nie przyroda do firmy.
Wszystkie produkty posiadają certyfikat jakości dzięki czemu wiemy co jemy.

A teraz czas na to co najważniejsze:
35 dag startego sera gouda MOŃKI
2 szklanki śmietany 12%
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
orzechy
kilka suszonych pomidorów

Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą i pieprzem w stalowej misce. Miskę ustawić na garnku z wrząca wodą i mieszać masę do powstania jednolitej gładkiej masy.

Zostawiamy do wystudzenia.

Masę przetrzeć przez sitko i wlać do pojemnika. Wstawić do zamrażalki na ok 5 godzin. Co 2 godziny masę należy zmiksować aby lody nie skrystalizowały się.





Podajemy z pokrojonymi pomidorami suszonymi i pokruszonymi orzechami.





Komentarze

  1. Lody wyglądają apetycznie, natomiast nie zachęca mnie ich smak. Może jakbym spróbowała, to bym zmieniła zdanie.
    Ładne zdjęcia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, masz na prawdę fajnie zrobioną stronę. Zdjęcia są świetnie wykonane. Widać, że przykładasz się do tworzenia wpisów. Pozdroawiam. Zaobserwuję cię, bo myślę, że skorzystam z Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę smacznie!

    Hejka! Będzie mi bardzo miło, jeżeli wpadniesz na mojego bloga i zostawisz po sobie ślad w postaci obserwacji oraz komentarza. ☺ normalbutdidnot.blogspot.com (click)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na smaczne :) Może sama tego spróbuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalny i ciekawy przepis :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

SUFGANIJOT CZYLI PĄCZKI PROSTO Z IZRAELA

Idzie pomału Tłusty czwartek. Tego dnia nic nie idzie w boczki. Możemy zjeść tyle pączków ile chcemy. W internecie znalazłam pączki z Izraela. Pączki w Izraelu je się na święto Chanuki. W smaku są podobne co nasze polskie ale są trochę mniej kaloryczne.
Pączki nadziałam dżemem truskawkowym. Pączki są mięciutkie, puszyste i delikatne. Pyszne. Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 25 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru  w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego) 2 żółtka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.
Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 …

PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC

Czasami zdarza się nam chodzić zamówić coś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką.
Zapraszam więc Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: KURCZAK I MARYNATA: 10 pałek z kurczaka łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka chilli w proszku
CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku
PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia
Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę ok 2 cm pod kością, zdejmu…