Przejdź do głównej zawartości

PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE

Lato to czas kiedy wyjeżdżamy na weekendowe wycieczki za miasto. Kanapki jednak już dawo znudziły się mojej ferajnie.

Proponuje więc na piknik lub wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :)

Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki OPTIMA OMEGA 3
1 łyżeczka cukru
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g łososia
125 g pieczarek
kilka rzodkiewek
1 cebula
70 g ugotowanego ryżu
1/2 pęczku koperku
1 szklanka mleka
sól
pieprz
olej rzepakowy

jajko do posmarowania ciasta


OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni.

drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego ale nie gorącego mleka. Zostawiamy aż drożdże urosną.
Po tym czasie przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka i sól oraz schłodzoną roztopioną OPTIMA OMEGA 3. Ugniatamy i zostawiamy w ciemnym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotowujemy farsz:
Fileta z łososia gotujemy w mleku z pieprzem przez ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z łososia skórę.

Cebulę kroimy w plastry. Pieczarki czyścimy i kroimy w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy.

Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.




Komentarze

  1. Super przepis :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda Mega...... aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, aż szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

FASZEROWANE PARÓWKI

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj je się kanapki lub płatki na mleku. U nas często są naleśniki, ale też czasami przygotuje coś innego. Jak byłam mała to uwielbiałam parówki z wody z ketchupem i kajzerką. Nastały czasy jednak kiedy słyszy się, że parówki to zło.  Ja jednak kiedyś pisałam, że nie jestem za tym aby na siłę być na diecie bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej czy innej. W domu jemy to na co mamy ochotę... nawet jeżeli są to parówki.
Ja użyłam do przygotowania śniadania parówek z szynki. Nafaszerowałam je następnie warzywami i posypałam serem



Składniki: 1 op. parówek 2 pomidory 1 cebula garść startego żółtego sera szczypiorek sól pieprz
Parówki nacinamy na górze tak aby powstała kieszonka.
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory, cebulę mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kieszonki parówek faszerujemy pomidorami z cebulką. Na wierzch dodajemy warstwę żółtego sera.
Parówki pieczemy kilka minut w nagrzanym pie…