Przejdź do głównej zawartości

SERNICZKI BURACZKOWE Z CHŁODNIKA

Lato jak na razie nie jest zbyt ciepłe. U nas ciągle wichury i deszcze. Mi jednak lato kojarzy się z chłodnikiem.

Mąż nie przepada za chłodnikiem ale kiedy przygotowałam chłodnik w wersji serniczkowej spałaszował kilka sztuk.

Chłodnik przygotowałam na bazie chłodnika WINIARY o smaku buraczkowym






Czego potrzebujemy:
1 opakowanie CHŁODNIKA WINIARY BURACZKOWEGO
500 ml jogurtu typu greckiego
szczypiorek
jajka
żelatyna
sok z cytryny
sól
pieprz
1 op. chleba pumpernikiel.

Jajka gotujemy na twardo.



Chodnik rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy ostygnie dodajemy jogurt typu greckiego i mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy ją do naszego chłodnika i mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.





Formę w której będziemy przygotowywali nasz chłodniczek serniczek wykładamy chlebem. Wylewamy na chleb naszą masę serowo-chłodnikową.

Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin.

Po tym czasie podajemy nasze serniczki z jajkiem




Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam chlodnika w takiej postaci, widzę, że jest całkiem prosty do zrobienia wiec na pewno wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
    frydrychm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.