Przejdź do głównej zawartości

SERNICZKI W JABŁKU

Czy są osoby, które nie lubią deserów? U nas w domu deser musi być słodki i pyszny :)

Na stronie Uczymyjakslodzic dowiadujemy się jak słodzić żeby nie przesłodzić. Dowiadujemy się równie, że cukier jest potrzebny ale w granicach rozsądku. To ważne, że powstała taka kampania kiedy wokół trąbią, że cukier to samo zło.
Ja jestem jednak za tym, że wszystko jest dla ludzi. Jeszcze jeden kawałek ciasta nikomu nie zaszkodził :)

Wybierając cukier pamiętaj, żeby deser był z dodatkiem owoców lub mąki pełnoziarnistej. Możesz też przygotować brownie na bazie czerwonej fasoli, marchewki czy cukinii.

Czytaj etykiety! dowiesz się wtedy czy ilość zjedzonego cukru jest w dziennej normie.

Próbuj różnych cukrów. Brązowy użyj do kawy, a biały cukier do wypieku ciast.

Wykorzystuj cukier nie tylko do deserów    ale  także do skarmelizowania warzyw.



Składniki:
6 jabłek
garść pokruszonych herbatników
4 serki kanapkowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru SWEET FAMILY
1 budyń

żurawina suszona
cukier puder SWEET FAMILY

Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.

Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy.

Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.

Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.



Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…