Przejdź do głównej zawartości

LETNIE TARTALETKI SZPINAKOWE Z POMIDORAMI

Czasami nadchodzą takie dni kiedy schabowy nudzi a sałatki są zbyt banalne. Kiedy mam wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego.

Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :)

Zapraszam więc na letnie tartaletki.

Składniki:
60 g płatków śniadaniowych kukurydzianych
140 g mąki
55 ml oliwy z oliwek
75 ml zimnej wody
1 jajko
3 łyżki musztardy
3 czerwone pomidory
3 żółte pomidory
sól
pieprz
ulubione zioła


Mąkę mieszamy z płatkami śniadaniowymi, posiekanym szpinakiem i solą. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek i jajko. Ugniatamy aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk.

Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formy na tartaletki i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy w 180 st przez ok 7 minut.

Spód podpieczonych tartaletek smarujemy musztardą a następnie pokrojone w półksiężyce lub plastry pomidory (naprzemiennie kolorami).
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Podajemy ciepłe.

Komentarze

  1. Wyglądają obłędnie, chętnie wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezu, twój blog jest tak fajnie prowadzony, szkoda że mało masz komentarz pod postem, widać że ludzie nie lubią brudzić sobie rąk i zrobić coś dla siebie i samemu bez żadnej chemii oraz kupowania gotowych dani. Jak tak patrze na te zdjęcia to aż by rzucił się przez ekran komputera zjeść to wszystko. Mam pytanie. Czy ty sama te zdjęcia robisz? Bo tak realistycznie wyglądają i tak perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.