Przejdź do głównej zawartości

SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE

Winiary wprowadziło na rynek przezroczyste galaretki. Dzięki nim możemy wyczarować wspaniałe desery.

Producent na swojej stronie pisze: "Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem."



Ja chciałam sprawdzić czy galaretka jest rzeczywiście przezroczysta i desery wyglądają przepięknie.
Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego.

Składniki:
Spód:
25 g posiekanych wiśni kandyzowanych
25 g posiekanej skórki pomarańczowej
25 g posiekanej suszonej żurawiny
100 g zblendowanych płatków migdałowych
25 g mąki pszennej
50 g masła
60 g cukru
25 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kakao

Ciasto:
1 kg twarogu do sernika
200 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
500 ml śmietanki kremówki
2 garśie świeżej mięty
100 g cukierków miętowych

2 galaretki przezroczyste WINIARY
posiekana czekolada gorzka lub mleczna

Przygotowujemy spód:
Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę.  Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy.

Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut.  Studzimy spód.

Przygotowujemy ciasto:
100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty.
Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę aż stanie się płynna.




Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy.
Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową.
Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński, i posypujemy posiekaną czekoladę  i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.

W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki WINIARY przezroczystej i czekamy do wystudzenia.

Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części i układamy w formie kawałek obok kawałka (między kawałkami powinno być ok 2 cm wolnego miejsca. Ja układamy w formie keksowej). Zalewamy serniczki wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki aż galaretka stężeje.

'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'



Komentarze

  1. wygląda dość ciekawie :) zastosowanie tych galaretek przezroczystych jest coraz szersze widzę :D chętnie bym spróbowała tego !
    http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.