Przejdź do głównej zawartości

SOK KUBUŚ DOMOWEJ ROBOTY

Nie jesteśmy z mężem za tym aby robić wszystko w domu. Kupujemy soki a nawet napoje gazowane. Lubimy jednak próbować i sprawdzać czy rzeczywiście da się zrobić coś podobne w smaku jak coś na sklepowej półce.
 
Jako, że dziś jest sobota a ja nie musiałam iść do pracy od rana szalałam w kuchni. Zrobiłam domowej roboty sok Kubuś. Muszę przyznać, że smak jest rewelacyjny i bardzo podobny do tego ze sklepu. Ja użyłam do soku cukru jednak można spokojnie zastąpić go ksylitolem lub syropem z agawy. Można również nie używać nic ale wtedy smak będzie inny :)

Składniki:
400 g marchewki
4 banany
4 łyżeczki cukru
4 łyżki soku z cytryny
4 szklanki wody

 
Marchewkę obrać, pokroić w plastry i gotować wraz z cukrem w wodzie przez 20 minut (do miękkości). Po tym czasie ostudzić i dodać pokrojonego banana i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę. 
Opcjonalnie można dolać wody lub dosłodzić jeżeli sok wyszedł dla Was za mało słodki.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.