Przejdź do głównej zawartości

SPAGHETTI W JESIENNYM KLIMACIE CZYLI MAKARON Z DYNIĄ W POMIDORZE

Dzień makaronu zbliża się wielkimi krokami. Ja dziś też nie miałam czasu na przygotowanie mięsa.Zrobiłam więc makaron, który sprawdzi się w każdej sytuacji.

Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy.

300 g makaronu spaghetti Lubella
300 g dyni
100 g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
70 g masła
50 g parmezanu
1 papryczka chilli
1 szt cytryny
sól

                                             pieprz
                                       szałwia cięta 

Makron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Po zblanszowaniu pomidora ucinamy jego górę i wydrążamy środek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron

Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym serem.

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jeszcze mozna dodatkowo zapiec to danie 😊

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję. Mąż nie przepada za dynią ale tutaj mu w ogóle nie przeszkadzała :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

RAFAELLO

Dziś Wam proponuje znane wszystkim, bardzo kokosowe i bardzo smaczne kulki Rafaello :)

woda 125 ml masło 200 g cukier 200 g mleko w proszku 250 g wiórki kokoso…