października 26, 2017

SPAGHETTI W JESIENNYM KLIMACIE CZYLI MAKARON Z DYNIĄ W POMIDORZE

Dzień makaronu zbliża się wielkimi krokami. Ja dziś też nie miałam czasu na przygotowanie mięsa.Zrobiłam więc makaron, który sprawdzi się w każdej sytuacji.

Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy.

300 g makaronu spaghetti Lubella
300 g dyni
100 g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
70 g masła
50 g parmezanu
1 papryczka chilli
1 szt cytryny
sól

                                             pieprz
                                       szałwia cięta 

Makron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Po zblanszowaniu pomidora ucinamy jego górę i wydrążamy środek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron

Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym serem.

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.