Przejdź do głównej zawartości

BABECZKI Z BATATÓW Z CHIPSEM Z GUSZKI

Jesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem.

Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą
egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant.

Producent syropu Diamant na swojej stronie pisze: 
"to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. " 

Składniki:
bataty – 2 szt.
mango (dojrzałe) – 100 g
jaja – 4 szt.
cukier trzcinowy Diamant Dry Demerara– 100 g
nasiona chia – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 20 g
olej kokosowy – 80 g
mąka pszenna – 250 g
limonka – 1 szt.
masło
1 op śmietanki 36%
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 gruszki
cukier
 syrop złocisty Diamant

Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant. Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st.

Nieobrane bataty pieczemy przez ok 45 minut w temp 160 st. Po wystudzeniu obieramy je ze skórki.
Bataty, mango i skórkę z limonki miksujemy na gładką masę.

Jajka wraz z cukrem trzcinowym Diamant, nasionami chia ubijamy. Dodajemy masę batatową oraz rozpuszczony olej kokosowy. Miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do gładkiej masy.

Masę przelewamy do papilotek i pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka.  

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. dodajemy jogurt naturalny gęsty oraz 1 łyżkę soku z limonki.

Krem wykładamy na babeczki. Do każdej muffinki dodajemy chipsa z gruszka i polewamy syropem Złocistym Diamant



#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.