Przejdź do głównej zawartości

DUTCH BABY CZYLI PIECZONY NALEŚNIK

Pieczony naleśnik powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech znany jest pod nazwą Bismarck. Pieczony naleśnik to kilka chwil roboty. Zachowuje się jak suflet. Pięknie wyrasta żeby za chwilę opaść.
Dutch baby można modyfikować według własnych upodobań. Można Zrobić go na słodko lub wytrawnie. Można użyć owoców sezonowych, a także tych z puszki. Propozycji jest nieskończenie wiele.

Ja przygotowałam naleśnik z nutą piernika, a tłuszcz jaki użyłam w naleśniku to olej rzepakowy Wielkopolski.


Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego Wielkopolski
2 pierniki toruńskie

owoce, cukier puder do dekoracji

 Mąkę miksujemy na gładką masę z z cukrem, jajkami mlekiem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 pokruszony piernik i mieszamy.

Patelnię lub naczynie żaroodporne nagrzewamy w piekarniku. Kiedy będzie gorące rozprowadzamy olej rzepakowy Wielkopolski w naczyniu i wylewamy na olej masę naleśnikową.


Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Naleśnik podajemy gorący z owocami, posypany cukrem pudrem i pokruszonym piernikiem toruńskim

#OLEJKONWENANSE #OlejWielkopolski

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.