Przejdź do głównej zawartości

HOTCAKES CZYLI NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU

Nie, to nie są muffiny. Nie, to nie są babeczki. To są japońskie naleśniki. Naleśniki po japońsku to grube, puszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami.

Placuszki zrobiłam o smaku kakaowym z dodatkiem płatków Lubella corn flakes

Producent na swojej stronie pisze:
Płatki Corn Flakes od Lubelli to płatki kukurydziane idealne na śniadanie dla całej rodziny. Dzięki wartościowym składnikom oraz starannemu wypiekowi mają wyjątkowy, złocisty lub intensywnie kakaowy kolor i są super chrupiące. Są dostępne w 3 wariantach: Corn Flakes Klasyczne z prostym składem, Corn Flakes Pełne Ziarno – źródło błonnika i Corn Flakes Kakao i Miód z prawdziwym kakao DecoMorreno. Spróbuj również Płatków Żytnich od Lubelli – jedynych takich na rynku. Zawierają witaminę B1, minerały i błonnik. 

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
2 łyżeczki kakao
1/4 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej
olej rzepakowy do smażenia
1/2 łyżeczka soli
jogurt naturalny
owoce

 
Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes i mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty.

Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami  ciepłe

#dzienzdrowegosniadaia #odkryjcomozezboze #silazezboz
#lubella #lubellacornflakes



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.