listopada 18, 2017

LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM

Kto powiedział, że lody można jeść tylko zimą? U nas lodowe kule je są całoroczne i zazwyczaj domowej roboty.
Oczywiście zdarza się, że kupimy lody na patyku, zwłaszcza latem.
Te lody powstały jako wyzwanie na konkurs #kotlin, który ma #smaknumer1. Lody są o smaku pomidorowym, a do tego podane są z pomidorowym karmelem. Tak nie przesłyszeliście się. Pomidorowy karmel... słodki, ale z delikatną nutą pomidora malinowego.

Ketchup z piekła rodem KOTLIN nada lodom ostrzejszej nuty. Dobrze sprawdzi się rownież ketchup łagodny.

#Iloveketchup
Brzmi smacznie? To zaczynamy.


Składniki:
LODY:
3 żółtka
1/2 szklanki śmietanki 36%
1/4 szklanki cukru
3 żółtka
5 szklanek mleka
sok z 1/2 cytryny
45 ml likieru cytrynowego
SOS KARMELOWY POMIDOROWY:
1/4 szklanki wody
1 pomidor żółty lub czerwony
1 szklanka cukru


Przygotowujemy lody:
Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę.

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła rodem KOTLIN aż zacznie bulgotać.

Do żółtek z cukrem dolewamy pomału 3 szklanki masy mleczno-pomidorowej. Następnie podgrzewamy naszą masę aż zgęstnieje.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny.

Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody aby nie powstał lód.

Przygotowujemy karmel:
Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się.

Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.