Przejdź do głównej zawartości

PIECZONA OWSIANKA TRUSKAWKOWA Z GRUSZKĄ


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z mężem nie jadamy kanapek na śniadanie ponieważ one zapychają żołądek na chwilę.
Jak byłam mała to nie lubiłam mleka ani płatków. Mówiłam, że jak dorosnę nie będę jadła mlecznego śniadania. No cóż... dorosłam a śniadania mleczne uważam za najpyszniejsze na świecie. Szybko się je robi a dodatkowo są zdrowe.

Dziś zapraszam Was na pieczoną owsiankę z gruszką i dżemem niskosłodzonym truskawkowym Łowicz.

Producent na swojej stronie pisze o dżemach niskosłodzonych:
Swoje wyjątkowe uznanie i popularność wśród konsumentów zawdzięczają odpowiedniej recepturze i najlepszym, soczystym owocom, których duże kawałki znajdziesz w każdym słoiku. Różnorodność smaków i kolorów sprawia, że trudno im się oprzeć. Nie dziwi nas to, w końcu robimy je od ponad 50 lat. 


Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych
garść orzechów laskowych
1 jajko
1/4 szklanki jogurtu
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 szklanki mleka
2 gruszki
1 łyżka miodu
 migdały
Cynamon

Płatki owsiany mieszamy z posiekanymi orzechami. 
Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym Łowicz. Dodajemy jajko i mieszamy razem.

Gruszki obieramy.
Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały

Zapiekamy ok 35 minut w temp 180 st. C Podajemy gorące.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CIASTO MAXI KING

Dziś coś maxi czyli maxi king :P
Maxi słodkie, maxi kaloryczne, maxi pyszne, maxi duże ;)


Spód
Biszkopty 200 g masło 100 g nutella 3 łyżki środek
masa kajmakowa 1 puszka���������������������������������������������������������������������������������������������������������…

ŁATWY KOMPOT Z GRUSZEK NA ZIMĘ

Pewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia.
Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek.
Składniki: 4 kg gruszek
2 łyżki cukru na słoik
3 goździki na słoik
woda
Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego słoika wkładam gruszki, wsypuje cukier i dodaje goździki. Zalewam ciepłą wodą i zakręcam słoik. Pasteryzujemy owoce przez ok 20 minut.

A Wy co przygotowujecie na zimę?

FASZEROWANE CEBULE W BOCZKU Z KETCHUPEM MIĘDZYCHÓD

Dziś coś co można upiec lub ugrillować.

Polecam. Mięso w połączeniu z warzywami i ketchupem jest nieziemsko dobre. Do tego boczuś... mniam

1/2 kg mielonego mięsa
2 marchewki
2 cebule w całości
1 cebula do posiekania
szczypiorek
kilka pieczarek
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 op. boczku

Mielone mięso mieszamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami, marchewkami, posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Przyprawiamy, dodajemy przyprawy ketchup majonez i sos sojowy. Mieszamy.

Cebulę obieramy i oddzielamy cebulę tak aby powstały białe muszelki. Z mięsa formujemy kule i obtaczamy z dwóch stron połówkami cebulowych muszelek. Owijamy kule boczkiem.

Pieczemy w temp. ok 40-50 minut.