marca 30, 2017

SERNICZKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ PIECZONE W JABŁKACH

SERNICZKI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ PIECZONE  W JABŁKACH



Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę być na diecie ale sernika nigdy nie odmówię.
Dzisiaj proponuje Wam wersję w jabłku :)

Składniki:
6 jabłek
garść pokruszonych płatków śniadaniowych lub herbatników
4 serki kanapkowe
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń do kremów i ciast WINARY smak waniliowy

żurawina suszona
cukier puder


Z jabłek ścinami wieczko i wydrążamy środek. Owijamy jabłka w folię aluminiową.

Serki wymieszać z żółtkami i cukrem. Dodajemy budyń do kremów i ciast WINIARY i dokładnie mieszamy.

Ubijamy białko z jajek. Dodajemy go do masy serowej i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia się składników.

Spód jabłek wykładamy pokruszone płatki śniadaniowe lub herbatniki. Następnie wlewamy masę serową. Na sam wierzch dodajemy żurawinę.

Serniczki pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Podajemy serniczki posypane cukrem pudrem.

 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

marca 28, 2017

LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe?

1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem

Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.


Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.


Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem


Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się. 


Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem 


Podajemy od razu po przygotowaniu



                     'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

marca 25, 2017

TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM

TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM
Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania.

Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem

Składniki:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła schłodzonego
2 żółtka
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody

FARSZ:
4 cebule czerwone
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
biała kiełbasa
ok 3 jajek ugotowanych na twardo
400 ml żurku
1 łyzka chrzanu
300 ml śmietany
3 jajka
majeranek

Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok.

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki.

Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę  nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki.

Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy na sam spód cebulę. Zalewamy cebulę żurkiem. Dodajemy jajka i kiełbasę

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut..

Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania
* olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego
* olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie
* olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek





marca 24, 2017

KAWA PRIMA - TESTOWANIE

KAWA PRIMA - TESTOWANIE
Kolejny raz streetcom powierzył mi przetestowanie produktu. Tym razem w moje ręce wpadła paczka z kawą prima Finezja.

W Paczce znalazło się:
  • 2 paczki kaw dużych
  • 15 kaw w mniejszych opakowaniach
  • 2 kubki
Trochę ciekawostek na temat kawy Prima:
1. Nazwę Prima zaczerpnęła od nazwy Ziaren kawy Prima Lavado.
2. Pierwsza kawa ją wyprodukowali w firmie to była ROBUSTA. Jest to drugi najpopularniejszy rodzaj ziaren kaw na świecie.
3. Prima otrzymała certyfikat ISO9002 co potwierdza, że produkty koncernu są najwyższej jakości.
4. Na festiwalu Cannes reklama kawy PRIMA zostaje nagrodzona. Tej nagrody wcześniej nie otrzymała żadna polska marka.






PRIMA FINEZJA
to kawa o harmonijnym smaku i urzekającym aromacie świeżo palonych ziaren. Skomponowana ze starannie dobranych ziaren. Za sprawą tradycyjnego procesu palenia oraz mielenia Prima Finezja uzyskuje niepowtarzalny, delikatny smak i pełny aromat, towarzyszący Polakom już od 25 lat.


Dostępne są opakowania:
100 g, 250 g, 500 g, 275g, 550 g, 750g.



Historia Primy sięga końca lat 80. Właśnie wtedy trzech absolwentów poznańskiej Akademii Ekonomicznej postanowiło rozpocząć produkcję niezwykle aromatycznej kawy naturalnej, która w ciągu zaledwie kilku lat podbiła serca  Polaków.




Czy kawa jest rzeczywiście tak dobra jak pisze producent? Czy kawa podbije serca moje i najbliższych? O tym wszystkim opowiem Wam po przetestowaniu kawy.







Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf

Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf
Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf
Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf
Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf
Dobra kawa może być bogata, intensywna i pełna charakteru.
Właśnie taką kawą dzielimy się z Wami już od ponad 25 lat.
Tworzymy mieszanki o odróżniających się i subtelnych smakach.
Staramy się przygotowywać kawy idealne jak nigdy dotąd. - See more at: https://www.prima.com.pl/produkty/kawy_mielone/finezja/#sthash.CJU5qXOJ.dpuf

marca 23, 2017

CRUMBLE W SŁOIKU

CRUMBLE W SŁOIKU
Czekam z niecierpliwością na pierwsze letnie owoce. Na razie muszę zadowolić się owocami, które są na bazarkach i nie są tanie. Jednak warto, warto...


Czego potrzebujemy:

Składniki:
1 pomarańcza
3 garści malin
1 łyżka rodzynek
30 ml skrobi ziemniaczanej
2 łyżki budyniu WINIARY do kremu i ciast
skórka z cytryny
sok z cytryny

KRUSZONKA:
1 szklanka płatków śniadaniowych
1/2 szklanka mąki ryżowej wymieszaną z mąką kokosową
1/3 szkl.
cukru trzcinowego (lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła

Pomarańczę obieram. Owoce kroje na grubsze kawałki. Dodaje rodzynki, sok z cytryny, skórkę cytrynową mieszam. Dodaje budyń i skrobię ziemniaczaną. Mieszam.
Owoce wkładam do słoików.

W misce mieszam płatki (pokruszone), mąki i cukier. Mieszam i dodaje cynamon. Rozpuszczam masło i dodaje suche składniki. Mieszam aż zaczną się lepić.

Kruszonkę dodaje na owoce. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st przez ok 60 minut.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

marca 22, 2017

BABECZKI LASAGNE

BABECZKI LASAGNE
Lubicie kuchnię włoską? U nas jest dość często. Oczywiście nie liczymy pizzy :D

Dziś proponuje Wam na obiad babeczki lasagne

SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

SOS BOLOŃSKI
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
sól
pieprz
bazylia

makaron typu lasagne
ser
olej


Sos boloński:
Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy i dusimy ok 1 godziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron chwile podgotowujemy. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia. Następnie podgotowanym makaronem wykładamy foremki z papierem do pieczenia. Dodajemy łyżkę sosu beszamelowego a na niego dodajemy sos boloński.

Wycinamy koła z makaronu wielkości foremek i układamy koło na sosie bolońskim. Na makaron dodajemy kleksa z sosu beszamelowego i na to znów sos boloński. Na sam wierzch dodajemy ser żółty.

Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 st.





marca 20, 2017

JAJKA FASZEROWANE SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM

JAJKA FASZEROWANE SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM
Zbliżają się Święta Wielkanocne więc dziś zapraszam Was na jajka którymi możecie ugościć swoich gości :)

Składniki

  • szczypiorek 1
  • olej rzepakowy
  • pieczarki 8
  • cebula biała 1
  • majonez 4 łyżki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • czarne oliwki
  • jaja na twardo 6 
    Jaja gotujemy na twardo. Kroimy je na pół delikatnie. Wydłubujemy z nich środek tak żeby skórka nie pękła. Miąższ jajka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich posiekany szczypior, pokrojone na drobno pieczarki podsmażone, oliwki i cebulę. przyprawiamy i dodajemy majonez. na wierzchu obsypujemy bułką tartą i podsmażamy górę jajek na oleju rzepakowym
    Gotowe.
    Łatwe,prawda? 
3 powody dla których w mojej kuchni nie zabraknie oleju rzepakowego to:
+ jest idealny do smażenia, pieczenia i do sałatek
+ jest zdrowszy niź olej słonecznikowy a smakuje tak samo lub nawet bardziej
+ na naszej szerokości jest lepszy niz oliwa z oliwek

marca 10, 2017

CAPPUCINO POMIDOROWO-POMARAŃCZOWE

CAPPUCINO POMIDOROWO-POMARAŃCZOWE




Lubicie zupę pomidorową? A co powiecie na pomidorowe cappucino? A jakby do tego dodać nutę pomarańczy? Brzmi pysznie, prawda?

Czego potrzebujemy:
1 puszka pomidorów w puszce
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
3 marchewki
1 pomarańcza
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
olej
sól
pieprz GALEO
cynamon GALEO
śmietana

Gotujemy bulion na włoszczyźnie i drobiu.
Marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry.Ścieramy 1 łyżkę skórki pomarańczowej.

Pomarańczę obieramy i kroimy.

Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka.

Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile.

Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna).

Zupę podajemy ze śmietanową pianką poprószoną cynamonem i skórką pomarańczową.

Smacznego


marca 10, 2017

APETYCZNA ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MAKIEM

APETYCZNA ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MAKIEM
Każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Mąż uwielbia kalafiora a ja... makowiec bez rodzynek. Przygotowałam więc coś co łączy nasz smakowe podniebienia... to zupa krem z kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA







Składniki:
1 kalafior
3/4 szklanka mleka
2 łyżki sera APETINA NATURALNY
3 szklanki bulionu
2-3 łyżki chrzanu






3 łyżki maku
2 łyżeczki soku z cytryny
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej rzepakowy










Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w drobne różyczki kalafiora wraz z chrzanem i gałką muszkatołową. Następnie zalewamy kalafior bulionem i gotujemy ok 20 minut. Dodajemy ser APETINA wraz z mlekiem i zagotowujemy zupę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.
Blendujemy.

Na koniec dodajemy mak i mieszamy wszystko.
Podajemy z grzankami.



marca 09, 2017

FRANCUSKIE TOSTY W PŁATKACH ŚNIADANIOWYCH

FRANCUSKIE TOSTY W PŁATKACH ŚNIADANIOWYCH
Czy u Was też jest problem co podać na śniadanie? Ile można jeść kanapki lub jogurt z owocami. Jeżeli lubicie francuskie tosty w mleku to ten przepis będzie idealny dla Was

Składniki:
4 kromki pieczyw

( u mnie tostowe z ziarnami)
1/3 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych (u mnie nestle fitness ale również nadadzą się kukurydziane)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżki cynamonu
1/3 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia



W misce mieszamy jajka, mleko, cukier i cynamon.
W drugiej misce mieszamy pokruszone płatki z kokosem (moja rada: jeżeli nie dajecie kokosa zwiększcie proporcje płatków do 3/4 szklanki).

Kromki chleba maczamy w jajku a następnie w płatkach z kokosem.

Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Podajemy z owocami

marca 07, 2017

WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM

WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM
Kilka dni temu dostałam tajemniczego maila z pytaniem "Czy smak ma płeć?" oraz informację, że za kilka dni czeka nas fajny event podczas, którego będziemy gotowali.
Cały mail wydał się ciekawy więc zgodziłam się na wspólny projekt.

Jakie było zaskoczenie kiedy następnego dnia do drzwi zapukał kurier z wielkim koszem prezentów. Był w nim olej wielkopolski, książka najmłodszego polskiego masterchefa, bukiet żółtych kwiatów oraz... zaproszenie na event do Hali Koszyki.

Warsztaty były okazją do nie tylko do spróbowania nowych smaków ale też poznania innych blogerek z branży. Agencja organizująca warsztaty jak i osoby z firmy PRINCES FOODS (oni produkują olej wielkopolski) zapięła wszystko na ostatni guzik. Było wyjątkowo.




Podczas gotowania towarzyszył nam Damian Kordas.

Na początku czekały na nas przekąski. Deska serów, kanapki, wytrawne babeczki, suflet i inne pyszności. Później zabraliśmy się za wspólne gotowanie.

Przygotowaliśmy Dorsza w panierce orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :)



Drugie danie to klopsiki z kaszy gryczanej, batatami i humusem oraz stokrotkami. Same kotleciki były ok ale jako, że nie przepadam za humusem to danie nie będzie należało do moich ulubionych. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie jest to mój smak.




W domu pokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus.
Na deser były gryczane placuszki z sosem borowikowym i siemieniem lnianym. Całe danie przygotowane na bazie mleka jaglanego. Do dekoracji użyliśmy kwiatów. Jest to deser idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Dla mnie przepyszne.

Każde danie było na bazie OLEJU WIELKOPOLSKIEGO.

Olej wielkopolski 
Wysokiej jakości olej słonecznikowy, charakteryzuje się klarowną barwą, delikatnym smakiem. Wydobywając z naszych potraw to, co najlepsze, podbije najbardziej wymagające podniebienia, a jego uniwersalne zastosowanie docenią miłośnicy zdrowej, ale także zróżnicowanej kuchni. Jest doskonały zarówno do smażenia jak i sałatek, zup oraz past czy dipów.

Na pewno te warsztaty pokazały mi w jaki sposób wykorzystywać kwiaty do potraw. Poznałam nowe przepisy, które pewnie przygotuje w niedługim czasie mężowi.








W tym miejscu chciałabym serdecznie podziękować całej ekipie za wspaniały wieczór a także za zaproszenie mnie na to wyjątkowe spotkanie. Było wspaniale.
Do zobaczenia... wkrótce :)

marca 01, 2017

OPTIMA CARDIO PLUS POTAS - STREETCOM

OPTIMA CARDIO PLUS POTAS - STREETCOM
Od kilkunastu dni testuje nową margarynę OPTIMA CARDIO POTAS+.

Producent na stronie internetowej pisze:
Optima Cardio Potas+ to podwójna korzyść dla Twojego serca. Z jednej strony sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, z drugiej dodatek potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.  

Polecana jest dla osób, które
- podwyższony cholesterol
- osoby, które dbają o dobre ciśnienie krwi

Optima Cardio Potas+ zawiera naturalne sterole roślinne skutecznie obniżające poziom cholesterolu już po trzech tygodniach codziennego stosowania. Dodatkowo w jej składzie zawarty jest również potas, który wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Skład margaryny:









Margaryna ma ładny zapach. W smaku nie jest wyczuwalny tradycyjny smak margaryny. Tutaj ten zapach i smak jest delikatny.
Margaryna dobrze się rozsmarowuje na kanapkach, a także idealnie nadaje się do smażenia.

Kanapki zarówno smakują dorosłym jak i dzieciom. Teraz mogą rozkoszować się pyszną kanapką z tłuszczem a dodatkowo dbam o swoje zdrowie.

Po tym jak w domu zaczęłam gotować zdrowo bardzo ograniczyłam wszelakie tłuszcze. Każda kanapka z masłem to moje wyrzuty sumienia, że niszczę swój organizm... ale nie wyobrażam sobie zjeść kanapki bez masła.

Teraz dzięki OPTIMA CARDIO POTAS+ mogę bez wyrzutów sumienia zjeść pyszne śniadanie.

Margaryna idealnie nadaje się do zrobienia jajecznicy czy usmażenia ryby. Dzisiaj jest post więc rano przed pracą usmażyłam na OPTIMA CARDIO POTAS+ rybę. Zapach jaki unosił się w kuchni był wspaniały Rybka, masełko i ziemniaki...


Margaryna zawiera sterole roślinne, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Pozwalają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu a także dzięki potasowi utrzymuje dobry poziom ciśnienia krwi. 
Zgadzam się dlatego ze stwierdzeniem producenta, że jest to podwójne wsparcie dla serca. 

Pozytywnie oceniam również to, że margaryna nie posiada soli, dzięki czemu smak margaryny jest naturalny. 

Margaryna jest idealna zarówno do stosowania na zimno (do kanapek) jak i na ciepło ( do smażenia).

Cena margaryny nie jest wygórowana, a biorąc pod uwagę jej skład  wręcz niska.

Polecam każdemu!

Całość uzupełnia ładne delikatne opakowanie