lipca 02, 2017

PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE

Lato to czas kiedy wyjeżdżamy na weekendowe wycieczki za miasto. Kanapki jednak już dawo znudziły się mojej ferajnie.

Proponuje więc na piknik lub wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :)

Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki OPTIMA OMEGA 3
1 łyżeczka cukru
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g łososia
125 g pieczarek
kilka rzodkiewek
1 cebula
70 g ugotowanego ryżu
1/2 pęczku koperku
1 szklanka mleka
sól
pieprz
olej rzepakowy

jajko do posmarowania ciasta


OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni.

drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego ale nie gorącego mleka. Zostawiamy aż drożdże urosną.
Po tym czasie przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka i sól oraz schłodzoną roztopioną OPTIMA OMEGA 3. Ugniatamy i zostawiamy w ciemnym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotowujemy farsz:
Fileta z łososia gotujemy w mleku z pieprzem przez ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z łososia skórę.

Cebulę kroimy w plastry. Pieczarki czyścimy i kroimy w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy.

Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz pokrojone rzodkiewki. Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.




3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.